Thursday, October 4, 2012

Resepi # 2 : Kole Kacang

Assalamualaikum....

Kali ni Ummi nak share resepi Kole Kacang. Ummi ada rujuk beberepa resepi tapi macam payah jer nak buat. Kuih ni di kira kuih orang lama, jadi Ummi mengandaikan orang lama menggunakan bahan asas yang mudah didapati seperti santan, tepung kacang hijau, gula melaka.gula merah.
Jadinya terhasil la kuih ini. (Abaikan tarikh pada gambar sebab ini adalah gambar pertama kali buat Kole Kacang ni)


Bahan-Bahan :

1 biji kelapa - ambil santan pekat (perah sekali sahaja)
(Masak santan dalam periuk dengan api perlahan sehingga ianya berwarna kekuningan dan menghasilkan minyak kelapa- tapis tahi minyak dan ketepikan untuk di tabur atas kole kacang nanti)


400 gm tepung kacang hijau
400 gm gula merah
1 liter air
2 biji kelapa - ambil santannya jadikan 12 cawan (cawan minum teh)

Cara-Cara:

1. Masak gula merah bersama 1 liter air - tapiskan
2. Ambik kuali besar. Sangai tepung kacau hijau sehingga wangi
3. Masukkan santan dan gula melaka yang telah ditapiskan dan kacau sehingga semuanya sebati dan likat
4. Tutup api. Masukkan kole yang telah masak ke dalam bekas. Taburkan tahi minyak
Sedia di makan.

Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment