Monday, September 24, 2012

Resepi # 1 :Ketupat Sotong

Terjumpa gambar Ketupat Sotong yang ummi masak 2 tahun lalu (tengok date dia- tahun 2010 tu) hehehe
Bukan bermakna kali terakhir ummi masak Ketupat Sotong ni 2 tahun lepas kan..

Bahan-Bahan :

10 ekor sotong ( selalunya saya cari sotong yang besarnya dalam 2 jari sahaja)
Beras pulut (Segenggam)
2 1/2 cawan Santan pekat
3/4 keping Gula Melaka
2/3 sudu gula
secubit garam
3/4 helai Daun Pandan
Lidi Kelapa secukupnya

Cara-cara:
1. Bersihkan sotong (buangkan dakwat hitam, gigi dan tulang lembut macam plastik)
2. Rendamkan beras pulut dengan santan yang telah dimasukkan dengan secubit garam.
3. Masukkan beras pulut kedalam sontong, separuh sahaja. Kemuadian letak kepala sotong dan pinkan dengan lidi kelapa.
4.Sotong yang dah siap di isi beras pulut disusun dalam periuk. Kemudian masukkan santan, daun pandan, gula melaka dan gula -masak atas api perlahan.Tutup periuk jangan rapat sangat biar ada ruang sikit untuk wapnya keluar.
5. Masak lebih kurang 1/2 jam @ 40 minit
(kalau beras pulut yang di isi dalam sotong tu ada lebih, jangan di buang- saya selalu masukkan dalam plastik..cucuk garfu  skit pastu masaklah bersama sotong. nanti sedap kalau makan dengan kuah ketupat sotong tu )

Psst: Pesanan : Ketupat sotong ni memang manis bak kata abah..."Makanan Potong Kaki" hehehe Manis Sokmo...

Selamat Mencuba....


No comments:

Post a Comment